مخازن پلی پروپیلن که پلیمری از پروپیلن هستند با نام اختصاری PP نیز شناخته میشود که مقاومت به خوردگی در برابر مواد شیمیایی، مقاومت و عمر بالا و سبک وزن بودن تنها بخشی از ویژگیها و دلایلی است که استفاده از مخازن پلی پروپیلن را محبوب ساخته است. این مخازن به گونهای ساخته میشوند که هم در برابر دماهای بالا و هم دماهای پایین مقاومت داشته باشند و هم عایق دمایی بوده و به راحتی دمای خود را از دست ندهند.
در مراحل ساخت مخازن پلی پروپیلن، آن را به دو شکل هموپلیمر پلی پروپیلن یا کوپلیمر پلی پروپیلن تولید میکنند. هموپلیمر پلی پروپیلنها یعنی مخازنی که فقط از واحدهای یکسان پلی پروپیلن تشکیل شده باشند در صورتی که کوپلیمرها یعنی بسته به نیاز صنعت، به همراه پلیمر پلی اتیلن ساخته شده اند.
مخازن پلی پروپیلن به شکل کوپلیمر مقاومت دمایی بسیار بالاتری دارند و به همین دلیل این مخازن به HTPP معروف هستند و به همین دلیل ادعا میشود که تا 110 درجه سانتیگراد را نیز میتوانند تحمل کنند. در برابر نوسانات شدید دمایی مقاومت کششی خوبی دارند. این مخازن شیوه تولید راحتی نیز داشته و تمیز کردن آنها نیز راحت است و نیاز به استفاده از تجهیزات خاصی نیست.
کاربردهای مخازن پلی پروپیلن (PP)
مخازن پلی پروپیلن در بسیاری از صنایع کاربرد دارند که به دلیل مزایایی که در عناوین بعدی ذکر خواهیم کرد آنها را بسیار مقرون به صرفه و رایج ساخته است:
- در مخازن شیمیایی برای نگهداری از مواد شیمیایی خورنده استفاده میشود مانند نگهداری اسید سولفوریک، اسید نیتریک، اسید کلریدریک و سدیم هیدروکسید
- در صنایع با دمای بالا تا 110 درجه و دماهای نسبتا پایین برای نگهداری مواد و جلوگیری از هدر رفت و تبادل دما و حرارت استفاده میشوند
- صنایع دارویی برای نگهداری از مواد شیمیایی و بیولوژیک نیاز به مخازنی بسیار مقاوم دارند که مخازن پلی پروپیلن گزینه عالی هستند
- در صنایعی که نیاز به نگهداری از مواد اسیدی و قلیایی است نیاز به مخازنی است که در برابر این مواد از خود مقاومت نشان دهند که مخازن پلی پروپیلن گزینهای ایدهآل برای آنهاست

شیوه های تولید مخازن پلی پروپیلن (PP)
مخازن پلی پروپیلن در صنایع و کارخانجات تولیدی به دو شکل عمده تولید میشوند که عبارتند از:
- قالبگیری دورانی: در این فرایند از پودر پلی پروپیلن استفاده میکنند تا قالب گیری مورد نظر را انجام دهند و به شکلی که نیاز صنایع هست تبدیل گردد.
- ورقه پلی پروپیلن: در این شیوه تولیدی از ورقه پلی پروپیلنی در ضخامتهای گوناگون استفاده میشود که بسته به صنایع هدف از ضخامت خاصی از آنها استفاده میشود و به شکلهای مختلفی در میآیند.
انواع مخازن
همانطور که گفتیم مخازن پلی پروپیلن بسته به نوع صنایعی که از آنها استفاده میشود به شکلهای مختلفی تولید میگردد و برای تنوع شکل نیست و هر کدام اهداف استفاده خاص خود را دارند. در ادامه به انواع فرمهای این مخازن اشاره خواهیم کرد:
-
مخازن عمودی (vertical) پلی پروپیلنی
یکی از رایجترین انواع مخازن پلی پروپیلن، مخازن عمودی آن هستند که کارآمدترین فرم استاندارد به دلیل مقدار پلاستیک مورد نیاز به ازای هر گالن ظرفیت میباشد. حتی با افزایش سایز این نوع مخازن نیز قیمتها تغییر شدیدی پیدا نمیکند و قابلیت تولید به شکل کوپلیمر نیز دارند. این مخازن در ظرفیتهاو سایزهای مختلف وجود دارند. از این نوع مخازن برای ذخیره آب، کود مایع، روغن گیاهی، مواد شیمیایی صنایع کشاورزی، مواد شیمیایی صنعتی، DEF، سیستمهای اسمز معکوس و در کارواش استفاده میشوند.
-
مخازن ته مخروطی پلی پروپیلنی
مخازن پلی پروپیلن با ته مخروطی شکل خود در ظرفیتهای مختلف وجود دارند که یکی از متنوعترین مخازن از لحاظ ساخت با سایر پلاستیکها و پلیمرهاست. صنایعی که از این مخازن استفاده میکنند عبارتند از:
صنایع تصفیه آب – ساخت نوشیدنی – صنایع بیودیزل و سوخت زیستی – صنایع تولیدی کود آمونیوم نیترات – صنایع کاغذسازی – کشاورزی – به عنوان مخازن نگهداری لجن فعال – نگهداری DEF
-
مخازن Open Top پلی پروپیلنی
مخازنی که بدین شکل تولید میشوند از بالا باز هستند تا مواد مدنظر را داخل آن ریخته و نگهداری کنند. با توجه به اینکه گرید سلامتی این نوع مخازن تأیید شده هستند از آنها برای ذخیره آب نیز استفاده میشود. همچنین از دیگر مصارف این نوع تانکها یا مخازن میتوان به سیستمهای جمع آوری، مخازن موقتی مایع یا مخازن ثانویه برای مخازن پلی پروپیلن عمودی تا در محیط داخلی یا بیرونی نصب شوند. ضمنا از این مخازن برای صنایع شیمیایی نیز استفاده میشود که در ساخت آن از مواد پلی اتیلن نیز استفاده شده تا نسبت به نور U.V مقاوم باشند.
-
مخازن مستطیلی (Rectangular) پلی پروپیلنی
از این تانکها برای استفاده های طولانی مدت تحت شرایط بسیار سخت استفاده میشود که به همین دلیل ضخامت دیواره آنها بسیار بیشتر است و قیمت بالاتری دارند. کناره های صاف و مستقیم آنها باعث شده تا حجم کمی را اشغال کنند. مقاومت عالی در برابر مواد شیمیایی، ظاهری شفاف که امکان مشاهده مواد ذخیره شده را میدهند. امکان تحمل دمایی تا 110 درجه سانتیگراد را دارند. با این حال امکان مقاومت در برابر ضربه یا دمای پایین را ندارند. از این مخازن برای صنایع آبکاری، پردازشی و ذخیره سازی استفاده میگردد.
-
مخازن افقی (Horizontal) پلی پروپیلنی
یکی دیگر از انواع مخازن پلی پروپیلن است که برای نگهداری آب و صنایعی که در آن رسوب مواد مورد نیاز برای ذخیره سازی مشکلی ایجاد نخواهد کرد استفاده میشود. برای نگهداری مواد شیمیایی خورنده و تحمل دماهایی تا 110 درجه سانتی گراد این نوع تانکها بسیار مناسب هستند.
-
مخازن استوانهای یا Cylindrical پلی پروپیلنی
یکی دیگر از انواع مخازن پروپیلنی به شکل استوانهای است که نیازی به پایه نگهدارنده یا بخشهای محکم ندارد. ویژگی بارز و برجسته این نوع مخازن مقاومت در برابر خوردگی و دماهای بالاست. از جمله ویژگیها و مشخصات این نوع تانکها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از ورقه های پلی پروپیلنی ساخته میشود
- ظاهری شفاف برای مشاهده سطح مایع
- عدم مقاومت نسبت به V
- مقاومت بسیار زیاد
- دیوارهای بسیار ضخیم
- دارای تأییدیه FDA
- نامناسب برای نگهداری نیتریک و کرومیک اسید، سوخت و روغنها

مزایا و مشکلات مخازن پلی پروپیلن
از جمله مزایای مخازن پلی پروپیلن میتوان به موارد زیر اشاره کرد که بخاطر همین مزایا در صنایع گوناگون استفاده میشود:
- قابلیت نصب مانیتورها یا کنترلهای سطح مایع
- قابلیت نصب مانیتورها یا کنترلهای pH
- امکان مانیتور کردن رسانایی مخازن
- امکان نصب تجهیزات کنترل کننده دما بر روی آنها
- مقاومت در برابر گردش هوا
- مقاومت در برابر محلولهای مختلف و ضربات مکانیکی
- مقاومت در برابر دمای بالا و پایین
- وزن سبک
- جذب رطوبت پایین
- ساخت راحت
- خصوصیات دی الکتریک عالی
- مقاومت در برابر فشار برای شکسته شدن
- عدم رنگ پذیری
- مقاومت در برابر مواد اسیدی و قلیایی
در این قسمت به معایب مخازن پلی پروپیلن اشاره میکنیم که طبیعتا همانند هر مخزن دیگری عاری از عیب نیست:
- به دلیل فرایند تولید، ساخت مخازن پروپیلن با ظرفیتهای مختلف دارای محدودیت است و نمیتوان از حد خاصی عبور کرد.
- در معرض قرارگیری مداوم در برابر نور خورشید به مرور زمان پلی پروپیلن را تضعیف کرده و آن را از بین میبرد به همین دلیل چندان برای استفاده در محیط بیرون یا روباز مناسب نیستند
- ساختار نرمی داشته و تمامی آنها در برابر ضربه مقاوم نیستند. ضمن اینکه امنیت آن پایین بوده و سرقت مواد داخل آن با سوراخ کردن دیواره امکان پذیر است
- به مرور زمان مواد شیمیایی داخل آن جذب بدنه شده و یکپارچگی ساختاری آن را تغییر میدهند و تمامی آنها در برابر تغییر رنگ مقاوم نیستند
- پس از اینکه مخازن پلی پروپیلن از بین میروند دفع آنها به داخل محیط زیست، سبب آلودگیهای خاص خود خواهد شد که نیازمند برنامه ریزیهای حفاظتی برای محیط زیست نیز هست.
- محدودیت مقاومت دمایی دارند و قادر نیستند تا هر نوع دمای محیط کاری را تحمل کنند
- به شدت اشتعال پذیر است و در صورتی که گرمای زیادی به آن برخورد کند سریعا آتش میگیرند

مقایسه مخازن فولادی با مخازن پلی پروپیلن
یکی از سؤالات رایج کسانی که در صنایع مشغول به فعالیت هستند و نیاز به مخازنی برای نگهداری و ذخیره سازی موقت یا طولانی مدت مواد اولیه خود دارند این است که مخازن فولادی چه مزایا و معایبی دارند تا آنها را بتوانند با مخازن پلی پروپیلن مقایسه کنند. در عناوین قبلی با مزایا و معایب مخازن پلی پروپیلن آشنا شدید اکنون به جهت مقایسه و نتیجه گیری بهتر مزایا و معایب مخازن فولادی را ذکر میکنیم.
مزایای مخازن فولادی و مقایسه آن با مخازن پلی پروپیلن
- مقاومت بسیار بیشتر، مخصوصا که در ساخت آنها آلومینیوم، روی و سیلیکون نیز بکار رفته باشد که سبب مقاومت 4 برابری در برابر مواد شیمیایی خورنده خواهد شد
- وزن مناسب و سبک
- ظرفیت مخازن از هزار لیتر تا 2 میلیون لیتر
- دوام و ماندگاری بسیار بالا
- تعمیرات بسیار راحت و سریع
- حمل و نقل راحت
معایب مخازن فولادی در مقایسه با مخازن پلی پروپیلن:
- تنوع رنگ کم
- عدم سازگاری کامل برای نگهداری همه نوع ماده شیمیایی
عوامل موثر در قیمت مخازن پلی پروپیلن
گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر از بزرگترین و معتبرترین شرکتهای داخلی در زمینه عرضه و توزیع انواع مخازن پلی پروپیلن مناسب برای استفاده در تمامی انواع صنایع است که میتوانید با قیمتی بسیار مناسب این مخازن را سفارش دهید. ضمنا برای کسانی که آشنایی کافی با نحوه انتخاب این نوع مخازن ندارند و باز هم نیاز به راهنمایی خواهند داشت امکان مشاوره رایگان را فراهم کردهایم تا بتوانید پس از دریافت مشاوره، به خرید بپردازید.
با کمی وقت و مقایسه کردن متوجه خواهید شد قیمتی که گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر برای مخازن پلی پروپیلن تعیین نموده بسیار مقرون به صرفهتر است. اما عواملی که در تعیین قیمت نهایی این نوع مخازن تأثیرگذار خواهند بود عبارتند از:
- ظرفیت مخزن
- نوع صنایع مورد استفاده
- فرم مخزن
- ضخامت ورقه
- مقاومت دمایی، شیمیایی و ضربهای مدنظر
- نحوه تولید به صورت هموپلیمر یا کوپلیمر
- نوسانات ارزی
- ابعاد و سایز
- تجهیزات جانبی مورد نیاز برای مانیتورینگ و کنترل
لذا در طی مشاوره های تلفنی یا حضوری، مشخص خواهد شد که بهترین نوع مخزن پلی پروپیلنی که نیاز دارید از کدام نوع بوده و با توجه به مشخص شدن عوامل گفته شده و نرخ روز و همچنین اعمال تخفیفهای ویژه برای فروش با قیمتی مقرون به صرفه و مشتری پسند، قیمت نهایی به شما اعلام خواهد گردید.
برخی از پرسشهای متداول در مورد مخازن پلی پروپیلن
در این بخش گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر تلاش کرده تا سؤالات متداولی که پیرامون این مخازن وجود دارد را ذکر کند تا شاید با مطالعه آنها بخشی از سؤالات شما جواب داده شوند و تصمیم هوشمندانهتری اتخاذ کنید.
- آیا مخازن پلی پروپیلن برای ذخیره مایعات بهترین گزینه هستند؟
این مخازن مخصوصا وقتی مایعات از نوع استون (دی متیل کتون) یا سوخت دیزلی باشند بسیار مناسب هستند.
- برای شرایط محیطی با دماهای غیرعادی مثل درجه حرارت بسیار بالا و پایین مناسب هستند؟
مخازن پلی پروپیلن برای تحمل دما تا 110 درجه سانتیگراد و در حالت کوپلیمری تا 190 درجه سانتیگراد عالی بوده ولی برای دماهایی زیر صفر درجه مناسب نبوده و شکننده میشوند.
- آیا برای استفاده در محیط روباز مناسب هستند؟
توصیه نمیشود که از مخزنهای پلی پروپیلنی در محیط بیرون استفاده شود بجز اینکه از رزینهای مقاوم به UV استفاده شود و روکشی از رنگ مشکی نیز بر روی آن قرار گیرد تا بتوانند در برابر نور UV مقاومت کرده و یکپارچگی ساختاری خود را حفظ کنند.
- آیا از این نوع تانکها یا مخازن میتوان برای شرایط اسیدی و قلیایی نیز استفاده کرد؟
این نوع مخازن برای نگهداری مواد قلیایی و اسیدی با شرط دارا بودن روکش داخلی مقاوم مناسب هستند.
- آیا محدودیت ساخت فرم وجود دارد؟ حمل و نقل آنها راحت است؟
در فرایند تولید این نوع مخازن میتوان آنها را به هر فرمی متناسب با کاربرد و صنایع هدف تبدیل ساخت و در صورتی که تجهیزات جانبی نداشته باشند حمل و نقل راحتی دارند.
گروه مهندسی اوژن اطلس سپهر وارد کننده و تأمین کننده بزرگ و اصلی مخازن پلی پروپیلن با قیمتی مقرون به صرفه در داخل کشور است که برای اطلاع از قیمتها و مشاوره رایگان میتوانید با کارشناسان واحد فنی و پشتیبانی تماس حاصل کنید.
